Voor een echte goede fika neem je een tarwebroodje (vetebulle) bij je koffie of thee. Het bekendste tarwebroodje is natuurlijk het Zweedse kaneelbroodje (kanelbulle) of het kardamombroodje (kardemummabulle). Wij vonden het perfecte recept voor het kaneelbroodje in het boek fika, the art of swedish coffee break (zie onder) en delen dat graag met je! Het recept is niet plantaardig, maar met een paar simpele aanpassingen maak je je kaneelbroodjes zó vegan.
Komt ie 🙂
Voorbereiding
– Zorg ervoor dat je minstens 3 uur de tijd hebt vanwege de rijstijd van het deeg
– Zet 99 gram boter buiten de koelkast om zacht te worden
– Crush de kardamom peulen (dan kan je lekker doorwerken als je eenmaal bezig bent)
Tools om bij de hand te hebben
– klein kommetje
– (saus)pannetje
– grote kom
– weegschaaltje
– vijzel
– scherp mes + vork
– schone theedoek
– deegroller (of fles of iets dergelijks)
– bakplaat met beboterd bakpapier/bakmat
– voor de topping: bakkwastje
Boodschappenlijstje
– 198 gram ongezouten boter (al dan niet plantaardig)
– 360 ml melk (al dan niet plantaardig)
– 2 theelepels (tl) actieve droge gist
– 638 gram bloem (al dan niet volkoren)
– 149 gram rietsuiker
– 3,5 tl kardamom peulen (+ 3-4 tl als je kardamombroodjes maakt i.p.v. kaneelbroodjes)
Indien gewenst voor de topping
– 1 ei
– een handjevol parel suiker en/of
– een handjevol amandelen, in stukjes
Uit voorraadkastje
– 1/4 tl zout
– 3-4 tl gemalen kaneel
– 2-3 eetlepels warm water in een kommetje
Ingrediënten deeg
– 99 gram ongezouten boter
– 360 ml melk (al dan niet plantaardig)
– 2 theelepels (tl) actieve droge gist
– 638 gram bloem (al dan niet volkoren)
– 149 gram rietsuiker
– 1,5 tl kardamom peulen
Ingrediënten vulling
– 99 gram ongezouten boter, op kamertemperatuur
– 99 gram rietsuiker
– 3-4 tl gemalen kaneel of gecrushte kardamom peulen
– 2 extra tl gecrushte kardamom peulen, als je kaneel voor de vulling gebruikt
Na al deze lijstjes kan je nu eindelijk aan de slag! Eerst met het deeg.
- Smelt de 99 gram boter in een (saus)pannetje en roer vervolgens de melk erdoor. Verwarm tot ongeveer 43 graden Celsius.
- Los in het kommetje warme water de 2 tl gist op. Roer door en laat even rusten voor een paar minuutjes totdat zich bubbeltjes vormen op het oppervlak.
- Mix in een grote kom de bloem, rietsuiker, kardamom en zout door elkaar.
- Voeg daar het gistmengsel en het boter-melkmengsel aan toe.
- Kneed dit mengsel in de grote kom met je handen tot je er een deegbal van kan maken.
- Kneed die vervolgens op een plat oppervlak in 3-5 minuten tot een glad en elastisch deeg. Het deeg moet wat vochtig aanvoelen, maar als het nog plakkerig is, voeg dan een beetje bloem toe.
- Het deeg is perfect als je er met een scherp mes een snee in maakt en er kleine luchtbelletjes zichtbaar zijn. Wanneer dat zo is: doe de deegbal terug in de grote kom, bedek die met een schone theedoek en zet de kom op een tochtvrije plek. Laat rusten voor ongeveer een uur, tot de bol deeg in grootte is verdubbeld.
Ga na ongeveer 50 minuten verder in de keuken:
- Prak met een vork de 99 gram rietsuiker, kaneel en/of kardamom door de zachte boter totdat alles gelijkmatig is gemixt tot een smeerbare ‘pasta’.
- Als het deeg gerezen is, rol je de helft daarvan uit tot een rechthoek van ongeveer 28×43 cm, lange kant naar je toe.
- Smeer de helft van de boterpasta gelijkmatig over de rechthoek, tot aan de randen.
- Rol de deeglap van voor naar achter op tot een rol en snijd in 15 tot 18 gelijkmatige schijfjes. Leg ze met de gesneden kant op de bakplaat met bakpapier.
- Herhaal dit voor de andere helft deeg en pasta. Bedek met de theedoek en laat nog eens 45 minuten rijzen.
Ga na ongeveer 40 minuten verder in de keuken:
- Verwarm de oven voor op 225 graden Celsius (heteluchtoven: 200 graden).
- Als je de topping maakt: kluts het ei en bestrijk de broodjes ermee. Bestrooi met de parelsuiker en/of de amandelen.
- Bak de broodjes in 8-10 minuten af.
- Laat de broodjes op een rooster met een theedoek erover afkoelen (je hebt er genoeg om er alvast één of meer voor te proeven).
Eet ze op binnen een paar dagen of vries ze anders in, zodra ze volledig zijn afgekoeld. Smaklig måltid!
De echte Zweedse kaneelbroodjes horen (helaas) zonder glazuur, maar zodra we het perfecte glazuur recept hebben gevonden, delen we dat met je!