Fika, wat is dat nou eigenlijk? We leggen het graag uit, het is tenslotte nog lang niet zo’n gangbaar woord als hygge en lagom. Mocht je die woorden toevallig ook nóg niet kennen, dan is dat logisch, want je bent immers een Nederlander en geen Scandinaviër 😉
De afgelopen jaren zijn er diverse Scandinavische woorden als trend onze kant opgekomen, zoals dus hygge (Deens) en lagom (Zweeds), en vergeet het Finse kalsarikänni (drankhangen) niet (drankhangen blijft letterlijk beter hangen dan dat bijzondere en vooral onbegrijpelijke Fins…). Wat ons betreft komt daar het Zweedse woord fika bij. Verrassend genoeg zijn er al wel meerdere Engelstalige boeken over fika uitgekomen, maar nog geen Nederlandse. Als wij uitgever waren, wisten we het wel en kwam daar gisteren een boek over fika bij. Fika is namelijk de Zweedse gewoonte om (minstens) twee keer per dag een pauze te nemen, met een drankje en iets te eten (we schreven er hier ook al kort over).
Klinkt dat goed of klinkt dat heel goed?
Die pauze nemen kan je alleen doen of met je vrienden of met je collega’s. Thuis of onderweg of op werk. Met koffie of met thee, met iets zoets (kaneelbroodje!) of met iets hartigs (sandwich!). Kortom, je kan er alle kanten mee op, als je die pauze maar néémt. Dus nee, eigenlijk niet staand aan het aanrecht of achter je bureau. Dus wel aan de keukentafel of in je vensterbank of tijdens een wandelingetje. Even met je hoofd uit waar je mee bezig bent en met je aandacht bij je pauze. Met lekkers.
Onze fika bijbel is het boek Fika – the art of the swedish coffee break van Anna Brones en Johanna Kindvall. Je kan Anna kennen van het boekje Lagom, dat al wel in het Nederlands is vertaald. Anna is getrouwd met een Zweedse en Johanna is er één, dus zij kunnen het weten! En dat dat inderdaad zo is, blijkt wel uit het recept voor Zweedse kaneelbroodjes dat in het boek Fika staat. We delen dat snel met je! Want het is om je vingers bij af te likken zo lekker. En niet eens zo ingewikkeld (sterker nog, best makkelijk wel). Dus laat die 100 gram (plantaardige) boter maar alvast zacht worden en haal die kardamom peulen en het bladerdeeg maar vast in huis. De rest heb je ongetwijfeld al in je voorraadkast.
Jongens het is bijna 15.30 uur en tijd voor fika. Daarna geurkaarsjes gieten voor een bestelling die net binnenkwam. Tot de volgende fika (met het recept voor de Zweedse kaneelbroodjes)!
Beeld: Unsplash