Gratis verzending binnen NL vanaf €50,-

Hej en welkom bij FIKA huis!

FIKA huis is ontstaan vanuit behoefte aan meer vertraging, aandacht en verbinding, met bewustzijn voor de natuur. FIKA huis is geen koffie huis, maar een (vooralsnog digitale) winkel.

Bij het ouder worden gaat de tijd sneller en in deze tijd hebben velen van ons het drukker dan ooit.
Je bent zomaar ineens uren, dagen, weken verder zonder dat je het echt door hebt. Met FIKA huis wil ik jouw tijd weer vertragen. Aandacht voor wat je doet, wat je maakt, wat je koopt, wie je ermee verblijdt. Neem je pauze!

We leven met zijn allen op één planeet en ik hoop mensen meer het besef te kunnen geven van wie de echte prijs betaalt van goedkope producten, namelijk de maker en/of de natuur. Graag draag ik bij aan bewustzijn daarover. Met FIKA huis bied ik daarom zo veel mogelijk eerlijke en tweedehands producten aan en geef ik ruimte aan die makers en merken die een verschil willen maken. 

In de winkel vind je een mini beetje van dat moois, allerlei spulletjes voor in huis en voor contact met anderen: kaarsen van LOCHT en Rustik Lys, kandelaars, kaarten, boeken, vaasjes en andere woonaccessoires (zoals kransen, weef- en borduurwerkjes). Sommige van deze spulletjes zijn tweedehands en vind je op de FIKA markt: een mix van Marktplaats en kringloop, een plek waar je online kan struinen en waar je mooie spulletjes kan inbrengen, die wij voor je verkopen. Hoe dat werkt, lees je hier. Ook koop ik graag in bij (andere) kleine ondernemers die onze planeet een warm hart toedragen.

Op termijn biedt FIKA huis een ontmoetingsplek waar je met anderen creatief bezig kunt zijn. Soms in stilte, soms in gesprek. Bij gebrek aan een fysieke plek en vanwege het corona tijdperk waarin we nu (voorjaar 2020) leven, onderzoeken we of we die ontmoetingsplek digitaal kunnen creëren.  

Fika is een Zweeds woord en betekent zoiets als pauze nemen met een drankje en wat lekkers, alsook de kleine dingen van het leven waarderen. Dat kan je alleen doen of met anderen, thuis of onderweg, bij vrienden thuis of in een koffie-/theehuis. Bijdragen aan die pauze is wat ik voor ogen heb met FIKA huis. Schrijf eens met aandacht een kaart, brand eens bewust een (geur)kaarsje, lees met concentratie in je boek.

Vertraag je tijd, creëer je pauze, leef met aandacht.

Over mij

Hoi, ik ben Irene! Hier met nep-tattoo te zien op de foto die ik als selfie maakte voor mijn kapsel (als je haar goed zit, moet je daarvan profiteren). Op dit moment kan ik niet wachten om deze website online te krijgen en daarom zie je deze niet-professionele foto, waarop ik wel sta zoals ik ben. Ongeduld is een van mijn kanten! Net als plezier hebben in verbinding maken tussen mensen. Wat ik graag combineer met de wereld mooier maken, zowel letterlijk als figuurlijk.  

Letterlijk door mij te omringen met fijne mensen zoals mijn vriend Kees, die deze website voor me fixt, en met prachtige producten van liefst kleine duurzame ondernemers, zoals dit Leidse krukje. Figuurlijk door minder te kopen (nog wel een dingetje) en als ik dan koop, dat te doen bij kleine en/of duurzame ondernemers, zoals zeep uit Haren, gemaakt door Margot. En kom ik bijvoorbeeld graag bij de winkels Blur in Amersfoort, Nørd in Leeuwarden en Alternote in Deventer.

Je vindt me gerust ook lekkers etend of koffie drinkend. Liefst plantaardig, maar vooral nog vegetarisch. Memorabele plekken in Leiden zijn onder meer Het Slachthuis (vegan, alles zo overheerlijk), Bar Lokaal (die bloemkool is echt geweldig lekker), Midi Marché (die linzensoep! Goddelijk) en de Tuin van de Smit (een super plek met natuur en dieren en alles bio enzo). 

candle with care

plaats de kaars op een stabiele ondergrond

laat de kaars nooit onbeheerd branden

kaars en verpakking kunnen heet worden

niet in de buurt van brandbare voorwerpen plaatsen

buiten bereik houden van kinderen en huisdieren

niet geschikt voor consumptie